vrijdag, 4. maart 2011 - 16:12

Nederland verlengt bijdrage VN-missie Soedan

Den Haag

Nederland verlengt de deelname aan de huidige vredesmissie van de Verenigde Naties in Soedan met maximaal zes maanden. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vrijdag bekendgemaakt.

De twaalf militaire waarnemers, vijftien politietrainers - waarvan elf van de Koninklijke Marechaussee en vier van de civiele politie - en enkele staffunctionarissen blijven tot uiterlijk half oktober van dit jaar in Soedan.

De ministerraad heeft daarmee vrijdag ingestemd op voorstel minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken, minister Hillen van Defensie, minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken.

De VN-missie, UNMIS, ging in maart 2005 van start. Nederland levert sinds april 2006 een bijdrage. De hoofdtaak van UNMIS is toezicht houden op de naleving van het vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Soedan.

UNMIS leverde de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage aan de stabiliteit in Soedan. In januari gaf de missie ook logistieke ondersteuning bij de organisatie van het zelfbeschikkings-referendum in Zuid-Soedan.

Het huidige mandaat van UNMIS loopt 30 april 2011 af. Een paar weken daarvoor zal de Veiligheidsraad van de VN zeer waarschijnlijk instemmen met een verlenging van dit mandaat tot en met de afloop van het vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Soedan op 9 juli 2011.

Het kabinet vindt ook in deze laatste fase van de missie blijvende steun van de internationale gemeenschap aan UNMIS noodzakelijk voor vrede en stabiliteit in Soedan.
Provincie:
Tag(s):