maandag, 28. maart 2011 - 9:41 Update: 08-07-2014 0:59

Nederland vijfde dienstenexportland van de EU

Nederland was in 2009, na het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje het vijfde dienstenexportland in de Europese Unie. Dit meldt het CBS maandag.

De waarde van de dienstenuitvoer bedroeg bijna 82 miljard euro. Ter vergelijking: De Nederlandse goederenexport was toen ongeveer 309 miljard euro. Daarmee is Nederland na Duitsland het tweede goederenexportland in de EU.

Meer royalty’s en minder reisverkeer

De belangrijkste diensten die Nederland uitvoert zijn ‘andere zakelijke diensten’ zoals research en ontwikkeling, consultancy en architecten- en ingenieursdiensten (27 miljard euro). Daarna volgden de vervoersdiensten (18 miljard).

In vergelijking met andere EU-landen maakten in Nederland royalty’s en licentierechten en andere zakelijke diensten in verhouding een groter deel uit van de dienstenuitvoer. Voor Nederland was het aandeel van royalty’s en licentierechten ongeveer 18 procent; voor de EU bedroeg dit 4 procent. In de Nederlandse dienstenexport was het aandeel van het reisverkeer echter weer veel kleiner.

Duitsland belangrijkste exportbestemming

Van alle landen binnen de EU is Duitsland de voornaamste exportbestemming van Nederlandse diensten. In 2009 was de totale handel in diensten naar Duitsland goed voor bijna 11 miljard euro. Na Duitsland komen Ierland en het Verenigd Koninkrijk met exportwaarden van 10 en 9 miljard euro.

Duitsland: vooral reisverkeer en vervoersdiensten

In 2009 waren het vooral reisverkeer en vervoersdiensten die Duitsland kocht van Nederland. Naar Ierland voerde Nederland vooral royalty’s en licentierechten uit, terwijl in de export naar het Verenigd Koninkrijk het aandeel van de ‘andere zakelijke diensten’ aanzienlijk was.
Categorie:
Tag(s):