zondag, 24. april 2011 - 17:38

Nederlanders massaal 'vaak te snel’ het water op

Amstelhoek

Het Nederlandse watersportseizoen lijkt vroegtijdig van start te zijn gegaan. Nu al zie je bij jachthavens grote groepen mensen nog snel hun boot zomerklaar maken voor het heerlijke Paasweekend.

Veel mensen zijn vrij en zullen dan ook massaal het water op gaan. Dat laatste geldt ook voor de waterpolitie van het KLPD die de vele watersporters in goede banen zal leiden.

Toch blijkt elk jaar weer dat watersporters niet goed op de hoogte zijn van de regels die gelden op het water.

Vooral de afgelopen week doen boothandelaren van rubberboten goede zaken. De meeste merkboten zijn degelijk en betaalbaar ten opzichte van bijvoorbeeld een sloep. Het probleem is vaak het vinden van een goede bijpassende buitenboordmotor voor zo’n bootje. De bootjes wegen gemiddeld zo’n 80 kg dus kom met een 4 of 6 PK al snel boven de 20 km/uur uit waar wettelijk een vaarbewijs voor geldt. Helaas gaan ook nog steeds de fabelen dat je zonder vaarbewijs met een 9,9 pk motor met een dergelijk bootje mag dobberen.

Vorig jaar zomer gebeurde op de Amstel bij Uithoorn een ernstig ongeval op het water met twee rubberboten met daarachter teveel motorvermogen (ieder 9,9 pk). Drie kinderen moesten uit het water worden gered en werden zwaargewond naar een ziekenhuis overgebracht. Gelukkig maken zij het inmiddels weer goed.


Wat veel watersporters niet weten is dat je een te zware buitenboormotor mag terugschroeven om het motorvermogen te verminderen. Volgens Ed Kraszewski van het KLPD kan je door een gecertificeerde bootdealer het vermogen van een motor laten aanpassen op je boot. Wanneer dat is gebeurd krijg je een officieel bewijs dat het vermogen zo is teruggeschroefd dat de boot niet meer harder kan dan 20 km/uur.

Bij Outboard Center Wilnis is het de gewoonste zaak van de wereld legt eigenaar Jan uit. ‘Wij krijgen regelmatig verzoeken het aantal PK’s terug te schroeven. Vooral mensen die over stappen op een lichtere boot en hun buitenboordmotor meenemen. Deze motoren passen wij zo aan dat het niet eenvoudig is om het onder het varen terug te zetten’.
Provincie:
Tag(s):