dinsdag, 29. maart 2011 - 21:26

Nederlands gras bevat geen radioactiviteit uit Japan

Wageningen

Het RIKILT, onderdeel van Wageningen UR, heeft deze week Nederlandse grasmonsters getest op de aanwezigheid van radioactiviteit. Dit naar aanleiding van de gebeurtenissen bij de kerncentrales van Fukushima in Japan.

Conform de verwachting zijn er geen radio-isotopen van jodium of cesium gedetecteerd. Deze kernsplijtingsproducten zijn de afgelopen tijd vrijgekomen in Fukushima. Omdat de situatie bij de kerncentrales nog niet onder controle is, worden deze metingen over enkele weken opnieuw uitgevoerd.

De grasmetingen worden gedaan door organisaties die deel uitmaken van het Landelijk Meetnet Radioactiviteit in Voedsel (LMRV). Dit meetnet is opgericht in 1965 en bestaat uit zo’n 55 radioactiviteitsdetectoren die in Nederland verspreid staan opgesteld.

Het RIKILT beheert dit meetnet dat hoofdzakelijk gefinancierd wordt door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het onderzoeksinstituut krijgt de metingen door van de deelnemende organisaties en analyseert deze verder in detail. Het LMRV meet regulier veel verschillende voedselproducten.

In de grasmonsters die deze week zijn onderzocht, zijn geen radio-isotopen van jodium of cesium aangetoond. Het RIVM vond deze isotopen onlangs in zeer kleine hoeveelheden in luchtstof.

Deze uitslag bevestigt de verwachting dat de Nederlandse voedselproductieketen niet besmet is met radio-isotopen afkomstig uit Japan. Die verwachting was gebaseerd op berekeningen van het Back-Office Radiologische Informatie (BORI) van het Nationaal Plan Kernongevallenbestrijding (NPK), luchtstofmetingen van het RIVM en geïntensiveerde voedselmetingen door het LMRV.

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit, de douane en het RIKILT werken ook al enige tijd samen bij de importcontrole van Japanse voedsel- en diervoederproducten. Sinds afgelopen vrijdag is deze importcontrole in een Europese wet vastgelegd.
Provincie:
Tag(s):