donderdag, 24. maart 2011 - 9:42 Update: 08-07-2014 0:59

Nederlandse economie groeit

Den Haag

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2010 met 2,5 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Deze tweede raming van de economische groei komt 0,1 procentpunt hoger uit dan de eerste raming van 15 februari.

Aan de productiekant is de groei van de industrie, handel, vervoer en communicatie iets hoger ten opzichte van de eerste raming. De groei van de financiële en zakelijke dienstverlening is daarentegen neerwaarts aangepast. De krimp van de landbouw en de bouwnijverheid is door neerwaartse bijstellingen nog iets groter geworden.

De belangrijkste opwaartse bijstelling aan de bestedingenkant heeft betrekking op het handelssaldo diensten. Dit saldo is hoger dan bij de eerste raming. De groei van de consumptieve bestedingen van huishoudens en de overheid is iets lager dan eerder was geraamd. Door de opwaartse bijstelling van het vierde kwartaal is de jaarraming van de economische groei van heel 2010 uitgekomen op 1,8 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan bij de eerste raming van 15 februari.

Kwartaal-op-kwartaalgroei 0,6 procent
De Nederlandse economie groeide in het vierde kwartaal met 0,6 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoenseffecten. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is ten opzichte van de eerste raming niet gewijzigd.
Categorie:
Tag(s):