donderdag, 7. juli 2011 - 11:13

Nederlandse pedofiel Cees C. Cambodja uitgezet

Amsterdam

De in Cambodja wegens pedofilie veroordeelde Nederlander Cees C. is vandaag Cambodja uitgezet. Cambodja heeft hem op de zwarte lijst geplaatst, wat betekent dat hij niet meer het land in mag. Naar verwachting keert hij donderdag terug in Nederland.

C. zat in Cambodja een gevangenisstraf uit van tien maanden wegens seksueel misbruik van twee minderjarige jongens.

De uitzetting is tot stand gekomen door een verzoek van APLE (Action Pour Les Enfants), een lokale partner van Terre des Hommes in Cambodja die pedofielen schaduwt en nauw samenwerkt met politie en justitie. APLE richtte in mei een verzoek tot uitzetting aan het Cambodjaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. "Om te voorkomen dat hij nieuwe slachtoffers kan maken. Misdadigers als Cees C. die kinderen seksueel misbruiken, moeten worden gestraft en het land uit worden gezet. Gelukkig gebeurt dat nu ook. Dit is een overwinning," aldus directeur Seila Samleang.

Nieuw misbruik voorkomen
Omdat C. al in Cambodja zijn straf heeft uitgezeten, zal hij in Nederland niet verder worden vervolgd. Hij is in principe vrij om naar andere Zuidoost-Aziatische landen te reizen en bijvoorbeeld in Laos een nieuw opvangcentrum te starten. Het Nederlandse Ministerie van Justitie ziet geen mogelijkheden om dit te voorkomen, aldus een woordvoerder. "Als een pedofiel in Nederland eerder is veroordeeld wegens misbruik van kinderen in Nederland mag hij niet meer een beroep uitoefenen waar hij met kinderen te maken heeft. Maar als iemand zijn straf heeft uitgezeten, wordt hij verder niet meer in de gaten gehouden."

Registratiesysteem
Terre des Hommes bepleit een internationaal registratiesysteem om te voorkomen dat pedofielen in andere landen opnieuw slachtoffers maken. "We zien een verschuiving van sekstoerisme naar pedofielen die in een arm land gaan wonen en daar een schooltje of opvangcentrum opzetten. Er is niemand die hen controleert zodat het misbruik van kinderen gewoon kan doorgaan. Daarom moet er een internationaal volgsysteem komen," zegt hoofd programma's Hans Guijt.

Veroordeling
Terre des Hommes werkt in Cambodja met de lokale partner APLE (Action Pour Les Enfants) die pedofielen schaduwt in Siem Raep, Sihanoukville en Phnom Penh. Medewerkers van APLE schaduwden C. ruim vier jaar en verzamelden voldoende bewijs tegen C. In 2010 werd de 67- jarige Nederlander gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik van twee minderjarige jongens.

C. werd door de rechtbank veroordeeld tot achttien maanden cel waarvan tien onvoorwaardelijk. Kort na de uitspraak eind februari kwam hij vrij omdat hij al tien maanden in voorarrest had gezeten. De laatste acht maanden werden omgezet in een voorwaardelijke straf. C. beheerde in Sihanoukville -een badplaats in het zuiden van Cambodja aan de Golf van Thailand - een opvanghuis voor kinderen gaf kinderen ook les.
Provincie:
Tag(s):