woensdag, 29. juni 2011 - 10:44

Nederlandse politietrainers op dodenlijst Taliban

Een woordvoerder van de Taliban, Zabiullah Mujahed, zegt in een interview met de Volkskrant dat de Nederlanders in Kunduz hun vijanden zijn, zo schrijft de krant woensdag.

Volgens Zabiullah Mujahed wil de terroristenorganisatie Nederlandse politietraniers doden. De Nederlandse trainers moeten volgens hem rekening houden met infiltranten die het vuur op hen zouden openen. Maar ook bermbommen en zelfmoordaanslagen kunnen worden ingezet.

Volgende week vertrekken de eerste 150 Nederlanders naar Kunduz.
Sinds maart 2009 zijn zeker 36 trainers door rekruten of mensen die zich voordeden als Afghaanse militairen of politieagenten gedood, zo schrijft de Volkskrant.

Volgens een woordvoerder van Defensie is Nederland zich bewust van de risico's en worden die goed in de gaten gehouden. Voor het ministerie van Defensie past de bedreiging van de Taliban dat de Nederlandse politietrainers die naar Afghanistan vertrekken op hun dodenlijst staan in het beeld van angstzaaien.

Defensie is ervan overtuigd dat de plannen kunnen worden uitgevoerd om in Kunduz Afghaanse agenten op te leiden en te helpen bij de opbouw van de rechtsstaat.

De bedreiging van de Taliban dat de Nederlandse politietrainers die naar Afghanistan vertrekken op hun dodenlijst staan, komt voor de politiebonden ACP en NPB niet onverwacht.

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp: ''Wij hadden dit soort bedreigingen wel verwacht. Onze mensen gaan in september naar Afghanistan. We hadden daarom al aan de minister gevraagd om in augustus een veiligheidsanalyse te maken en daarbij te vermelden welke bedreigingen er zijn en welke maatregelen daar tegenover staan.''

Iedereen kan volgens Busker, voorzitter politiebond NPB, waarnemen dat de veiligheid in Afghanistan de afgelopen tijd ''niet verbeterd of eigenlijk verslechterd is''. Busker: ''Daarom houden we de ontwikkelingen goed in de gaten.'' Ook de NPB-voorman wil de veiligheidsanalyse in augustus bekijken, voordat hij een definitief standpunt bepaalt.
Provincie:
Tag(s):