maandag, 27. juni 2011 - 8:51

Negen zwaargewonden na grote brand Nieuwegein

Nieuwegein

Bij een brand van maandagochtend in een zorgcentrum De Geinschehof in Nieuwegein hebben 47 personen ademhalingsproblemen gekregen nadat zij rook hadden ingeademd. Negen personen zijn door de brand zwaargewond geraakt aan hun luchtwegen.

Update 17.30 uur
Inmiddels is bekend gemaakt dat er 9 personen zwaargewond zijn geraakt aan hun luchtwegen door de brand. De zwaargewonden hebben allen brandwonden 'tot diep in hun longen'. De komende 48 uur zijn voor een aantal 'cruciaal'.

Vijf zwaargewonden zijn ondergebracht bij verschillende brandwondencentra in het land. De ander vier zwaargewonden worden in het UMC verzorgd. Behalve de negen zwaargewonden zijn er ook nog acht andere mensen gewond geraakt en in het ziekenhuis ondergebracht.

Update 13.30 uur
De brandweer heeft rond 13.30 uur het sein 'brand meester' gegeven. Dit heeft een woordvoerder bekendgemaakt. De geëvacueerde bewoners kunnen door de schade die de brand heeft aangericht voorlopig niet terug naar hun kamers. Voor alle bewoners wordt opvang geregeld.

Eerdere berichtgeving
De brand brak uit rond 07.58 uur in het zorgcomplex. Bij aankomst van de hulpdiensten is direct overgegaan tot evacuatie van alle 138, vooral oudere, bewoners. Er wonen echter ook jongere mensen die lichamelijke problemen hebben.

Veel mensen werden op matrassen door hulpverleners naar buiten gehaald en op een naastgelegen bouwterrein op rij neergelegd. Ambulancepersoneel ontfermde zich daar over de velen slachtoffers.

UMCU opent calamiteiten hospitaal
Ambulances reden op en af om slachtoffers over te brengen naar ziekenhuizen in de omgeving. Ook enkele medewerkers van het verzorgingstehuis bevonden zich onder de slachtoffers. Het UMCU opende haar calamiteiten hospitaal om de velen slachtoffers te kunnen opvangen.

Bij de evacuatie van de mensen hebben bouwvakkers, die naast het complex aan het werk waren, geholpen. Eén van hen wist te vertellen dat enkele bewoners brandwonden hebben opgelopen.

SIGMA
Ook de Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie (SIGMA) was aanwezig om de ambulancemedewerkers te assisteren.

Dakwerkzaamheden in renovatiedeel
De brand brak uit op de bovenste bouwlaag van het twee verdiepingen tellende appartementencomplex. Dit gedeelte wordt op dit moment gerenoveerd en bij het uitbreken van de brand waren er werkzaamheden aan het dak. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Mogelijk hebben werkzaamheden op het dak tot de brand geleid.

Kijk voor meer foto's op Blikop112.nl
Provincie:
Tag(s):