woensdag, 23. maart 2011 - 13:33

Neptune MLM verhuist tijdelijk naar Lelystad

De Lockheed Neptune SP-2H van het Militaire Luchtvaart Museum (MLM) in Soesterberg gaat in de nacht van 26 op 27 maart, voor een opknapbeurt, op transport naar Lelystad. Dit heeft het ministerie van Defensie woensdag bekendgemaakt.

De Neptune heeft last van corrosievorming en om dit tegen te gaan wordt het voormalig verkenningsvliegtuig van de Koninklijke Marine gestript en volledig opnieuw gespoten. De werkzaamheden worden verzorgd door Quality Aircraft Painting Services (QAPS) op de Luchthaven Lelystad. De verwachting is dat het vliegtuig in mei klaar is.

Uitzonderlijk vervoer
Het vervoer van het vliegtuig is uitzonderlijk. Het toestel is 27 meter lang, 10 meter breed, 4,2 meter hoog en weegt circa 20 ton. 4 uitzonderlijke transportbegeleiders en 8 verkeersregelaars zorgen voor de begeleiding van het transport.

Op verschillende plaatsen zijn tijdelijk verkeersborden verwijderd. De Neptune is deels gedemonteerd. Zo zijn de vleugels, staartdelen en propellers gescheiden van het toestel. Het vervoer vindt ’s nachts plaats om het wegennet zo min mogelijk te belasten.

Opknapbeurt van de collectie
De Neptune is niet het enige toestel dat wordt opgeknapt. Onlangs is de McDonnell Douglas F-15A Eagle gerestaureerd door het Friese bedrijf Elzinga. Tevens zijn de Douglas C-47b Dakota en de Fokker F-27 Troopship onder handen genomen.
Provincie:
Tag(s):