donderdag, 3. februari 2011 - 8:45

Nieuw concept voor duurzame fruithandel

Wageningen

Kennisspecialist Ikhaya uit Zuid-Afrika werkt samen met Wageningen UR Food & Biobased Research aan een nieuw handelssysteem voor fruit, namelijk directe fruithandel tussen de producent en een afnemer.

De instap voor kleine en nieuwe fruitproducenten uit Zuid-Afrika is hierbij laag, zodat zij binnen de huidige handelsvormen makkelijker toegang krijgen tot de internationale markten.

De export en import van een container fruit uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika gaat nu over vele schijven, die ook iedere keer een prijsopslag betekenen. Willie van den Broek, projectleider bij Food & Biobased Research: “We proberen producenten en afnemers te stimuleren nieuwe, directe ketens te ontwikkelen, zodat er transparantie komt over wie wat bijdraagt. Er komt op die manier een betere afstemming over de prijs en afname”. Deze nieuwe manier in de praktijk kunnen brengen, betekent eerst een samenwerkingsverband opzetten waarin vertrouwen tussen producent en afnemer wordt gekweekt. Daarbinnen worden transparante afspraken gemaakt over productkwaliteit, handelsafspraken en duurzaamheidaspecten.

Van den Broek: “Bij Food & Biobased Research werken we aan concepten om duurzame ketens in te richten en verder uit te breiden. We testen het nu voor tafeldruiven uit Zuid-Afrika, waarbij de economische duurzaamheid centraal staat, maar we willen dit ook graag voor ander fruit en groente gaan doen”.

Eerste container onderweg
Er is al een nieuwe keten gevormd waarbij de Nederlandse afnemer Smeding Groenten en Fruit (de fruitleverancier voor Sligro), een Zuid-Afrikaanse fruitproducent en een activiteitenorganisator (een ‘service provider’) het nieuwe concept op commerciële basis gaan uitproberen.
De eerste zeecontainer is in de derde week van januari in Zuid-Afrika met druiven gevuld en nu op weg naar Nederland. De container wordt dinsdag 8 februari in Rotterdam verwacht en is dan binnen twee dagen bij Smeding, die de druiven vervolgens op de markt brengt.
De kwaliteit van het product wordt door Food & Biobased Research gecontroleerd voor vertrek in Zuid-Afrika en na aankomst in Nederland.
Categorie:
Tag(s):