dinsdag, 8. november 2011 - 20:39

Nieuw dienstwapen politie blijkt levensgevaarlijk

Den Haag

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft besloten om met onmiddellijke ingang de overeenkomst met SIG-Sauer over een nieuw politiepistool te beëindigen.

SIG-Sauer kan niet de beloofde kwaliteit in serieproductie leveren. Dat schrijft Opstelten vandaag in een brief aan de Kamer. Volgens Opstelten moet het politiepistool aan de allerhoogste eisen en normen voldoen, daarom acht hij het noodzakelijk nu de overeenkomst met SIG-Sauer te beëindigen. Minister Opstelten vindt het niet langer verantwoord door te gaan met dit pistool. Er is niet voldoende vertrouwen meer in de kwaliteit van het pistool noch in het vermogen van de fabrikant om die kwaliteit te verbeteren en te waarborgen. Dit levert een risico op voor de veiligheid van de agenten op straat en dit is voor Opstelten onacceptabel.

Uit nadere tests is tot vier maal gebleken dat SIG-Sauer niet in staat is om het pistool waarmee ze de aanbesteding hebben gewonnen met dezelfde kwaliteit te reproduceren. Dit is vastgesteld door een onafhankelijk gerenommeerd Duits testinstituut (het Beschussamt te Ulm). Het wapen heeft te veel storingen waardoor het onvoldoende betrouwbaar is. Na een serie tests is de fabrikant formeel in gebreke gesteld en hebben er gesprekken plaatsgevonden met de directie van SIG-Sauer. Dit alles heeft niet geleid tot een pistool dat voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Bezien wordt welke (juridische) mogelijkheden er zijn om met één van de andere inschrijvers, van wie het pistool in de aanbestedingsprocedure operationeel is getest, tot een overeenkomst te komen.

De vervanging van het huidige dienstpistool loopt hierdoor een vertraging op van zeker zes maanden. Zo vinden er nieuwe tests plaats en wordt er een nieuwe omscholingsplanning gemaakt. Tot die tijd blijft het huidige pistool (de Walther P5) in gebruik bij de Nederlandse Politie. De Glock 17’s blijven bij de arrestatieteams in gebruik.
Provincie:
Tag(s):