woensdag, 13. juli 2011 - 17:53

Nieuwe energiezuinige verlichting uit Leeuwarden

Leeuwarden

De LED Factory uit Leeuwarden heeft nieuwe energiezuinige verlichting ontworpen. Deze LED-verlichting is speciaal voor systeemplafonds. Bijzonder is dat de LED-verlichting dimbaar is. Handmatig, maar ook automatisch. Meer licht van buiten betekent minder licht van de LED. Dat kan met een speciale lichtsensor. Woensmiddag was wethouder Henk Deinum op bedrijfsbezoek.

Wethouder Henk Deinum is onder de indruk van dit innovatieve bedrijf. ‘De technologische mogelijkheden van LED-verlichting zijn nog volop in ontwikkeling. De LED Factory is koploper als het gaat om LED-verlichting. Hier bedenken enthousiaste specialisten samen nieuwe producten. Producten die marktpotentie hebben. En zo goed zijn voor meer banen. Voor een sterk Leeuwarden. Dit past prima in onze aanpak Slim met water en energie’.

De LED Factory is een jong bedrijf met acht medewerkers. Opdrachtgevers zijn bijvoorbeeld kantoren, winkels en ziekenhuizen. De directeuren Trudie Timmerman en Sikke Lautenbach willen groeien. ‘We zitten in een nichemarkt. We richten ons op ontwikkelen van maatwerk. Mede dankzij dit product kunnen we op termijn groeien naar vijftien medewerkers. Maar er zijn ook bedrijven nodig die onze producten maken en installeren. Dat is werk voor misschien wel dertig medewerkers.’

Duurzaamheid is het kernwoord van de nieuwe LED-verlichting. ‘Deze dimbare LED-verlichting bespaart veel energie. LED is veel zuiniger dan de huidige verlichting. Door het automatisch dimmen bespaar je extra energie. En LED’s gaan veel langer mee. De investering verdient zich in een tot drie jaar terug’, legt Sikke Lautenbach uit.

De komende periode gebruikt de LED Factory om de nieuwe LED-verlichting verder te optimaliseren. Na de zomer ligt er een product dat het bedrijf kan verkopen.
Provincie:
Tag(s):