donderdag, 28. april 2011 - 10:10 Update: 08-07-2014 0:59

NMa verdenkt handelaren huizenveilingen van kartelafspraken

Den Haag

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt honderden handelaren in onroerend van verboden prijsafspraken. Het gaat daarbij om woonhuizen en bedrijfspanden.

In het onderzoek is de NMa de namen van enkele honderden handelaren tegengekomen die mogelijk hebben deelgenomen aan de kartelafspraken. De NMa onderneemt later dit jaar stappen tegen de overige handelaren.

De vermeende kartelafspraken vonden plaats vanaf juni 2000 tot in ieder geval december 2009 op circa 3000 executieveilingen door heel Nederland. De 15 handelaren die nu van de NMa een rapport krijgen, waren actief op tenminste 350 tot (in enkele gevallen) meer dan 1000 mogelijk beïnvloede executieveilingen.

De NMa is de afspraken op het spoor gekomen via de Belastingdienst. Die stuitte op relevante informatie voor de NMa en heeft deze informatie aan de NMa verstrekt. Op basis van deze informatie heeft de NMa haar eigen onderzoek gedaan.

'Als na hoor en wederhoor sprake blijkt te zijn van kartelafspraken, dan dupeert dat huizenverkopers die hun woning noodgedwongen moeten verkopen’, aldus waarnemend NMa-voorzitter Henk Don, 'doordat zij achterblijven met een onnodig hoge restschuld.’

Volgens het rapport hebben de betrokken handelaren onderling het biedproces afgestemd door zo laag mogelijk te bieden ten koste van de huiseigenaar. Vervolgens werden op zogeheten ‘naveilingen’ de panden binnen het kartel ‘doorverkocht’ voor een veelal hogere prijs waarna het verschil (de winst) onderling werd verdeeld. Dergelijke afspraken vormen een ernstige overtreding van de Mededingingswet. Hierdoor komen prijzen niet tot stand onder normale concurrentie en wordt de huizenverkoper benadeeld.
Categorie:
Tag(s):