maandag, 6. juni 2011 - 17:58

Nog geen EHEC-bacterie aangetroffen op Duitse taugé

Den Haag

Tot nu toe zijn bij de veertig afgenomen monsters van het Duitse bedrijf dat gezien wordt als mogelijke bron van EHEC-besmetting, de eerste 23 stalen negatief uitgevallen.

Dat hebben de autoriteiten, van de Duitse deelstaat Nedersaksen waar het bedrijf gevestigd is, maandag bekendgemaakt. Op de resultaten van de overige 17 stalen wordt nog gewacht maar dit zou volgens het Duitse ministerie van Landbouw niet op korte termijn zijn te verwachten.

Het blijft dus nog steeds onduidelijk welke groenten de bron zijn van de EHEC-besmetting. Naast taugé blijven ook alle andere groenten verdacht, meldt een woordvoerder van de Duitse minister van Landbouw. Het bewijs dat alleen de kiemgroenten van het bedrijf in Duistland de enige bron zijn is er niet.

6e Nederlander besmet met EHEC-bacterie
In Nederland is tot nu toe bij zes mensen een besmetting met de EHEC-bacterie vastgesteld. 'Alle patiënten hebben de infectie zeer waarschijnlijk in Duitsland opgelopen', meldt het RIVM maandagmiddag.

In vergelijking met afgelopen week is er één patiënt bijgekomen, deze patiënt was al eerder ziek geworden, maar de laboratoriumbevestiging is dit weekend afgerond. De patiënt had darmklachten, maar geen nierproblemen (HUS-syndroom). Naast deze patiënten zijn er nog enkele zieken die onderzocht worden op een infectie met de EHEC-bacterie

Advies reizigers Duitsland
Reizigers naar Duitsland wordt geadviseerd om zich aan de officiële Duitse adviezen te houden. Het Duitse Robert Koch Instituut adviseert mensen om groenten en fruit te wassen en mogelijk ook te schillen en te koken.

Overleg Outbreak Management Team
Maandagavond komt het Outbreak Management Team bij elkaar over de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland. Het OMT stelt een inhoudelijk advies op voor de minister van VWS. Het RIVM kan hier pas mededelingen over doen na terugkoppeling aan het ministerie
Provincie:
Tag(s):