maandag, 5. december 2011 - 10:39

NOS maakt radio/tv op Pallas Athene College in Ede

Ede

Voor één dag geen Nederlands, scheikunde of muziek. In plaats daarvan aan de slag met camera’s en microfoons waarmee echte radio- en televisieonderwerpen worden gemaakt: dat is ‘NOS on Tour’.

Onder deze noemer bezoekt de NOS ook dit schooljaar een groot aantal middelbare scholen. Op vrijdag 16 december gaan leerlingen van het Pallas Athene College in Ede aan de slag. Zij maken dan hun allereerste nieuwsreportage.

Om zo professioneel mogelijk te werk te gaan, beginnen de NOS on Tour-workshops met een uitleg over wat nieuws eigenlijk is. Journalisten van de NOS vertellen hoe je van een nieuwsfeit zo goed mogelijk een radio- of televisieonderwerp maakt. Daarbij komen de basisvragen van de journalistiek, het Wie? Wat? Waar? Waarom? en Hoe? natuurlijk aan bod. Met de theorie in de achterzak gaan de scholieren op pad. Aan de hand van zelf gekozen nieuwsonderwerpen gaan zij in groepjes televisie- of radio-onderwerpen maken. De beeld- en geluidreportages komen allemaal op de website van ‘NOS on Tour’ (www.nos.nl/ontour) te staan.

Dit schooljaar geeft de NOS aan een kleine twintig middelbare scholen een tv- en radioworkshop. Aan het einde van het schooljaar kiest een vakjury het beste radio- en televisie-item uit de NOS-on Tour-reeks 2011-2012. De winnende scholieren brengen een bezoek aan de NOS-studio in Hilversum.

Het project ‘NOS on Tour’ omvat alle activiteiten van de NOS op het terrein van nieuwswijsheid. Het doel is tweeledig. Enerzijds wil de NOS jongeren ‘nieuwswijs’ maken door met hen te praten over het huidige medialandschap en aan de slag te gaan met nieuws.. Anderzijds gaat de NOS tijdens de ‘NOS on Tour’-bijeenkomsten met de jongeren in gesprek over de vraag Wat doet de NOS goed in de nieuwsvoorziening en wat kan beter? Het nieuwswijs maken van jongeren beschouwt de NOS als één van haar maatschappelijk taken.
Provincie:
Tag(s):