woensdag, 15. juni 2011 - 23:57

NVJ wil opheldering over AIVD-infiltrant

Den Haag

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten de NVJ heeft in een brief aan minister Donner van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd over informant Paul Kraaijer, die gedurende 25 jaar voor de AIVD (en daarvoor BVD) werkte, maar in die tijd ook als journalist actief was.

Kraaijer infiltreerde gedurende zijn werk bij diverse linkse actiegroepen. De NVJ zegt met ontsteltenis kennis te hebben genomen van Kraaijers activiteiten die tot op heden door Donner niet zijn tegengesproken. De NVJ wil van de minister weten of het inzetten van informanten, die zich voordoen als journalist, beleid was - of mogelijk zelfs nog ís.

Kraaijer deed zich voor als journalist, onder meer door een perskaart aan te vragen bij de NVJ en zich uit te geven als journalist werkzaam voor dagbladen. De NVJ vindt dat hiermee de onafhankelijke en voor de journalistieke beroepsgroep neutrale positie ernstige schade is toegebracht. Het publiek en kwetsbare bronnen moeten ervan uit kunnen gaan dat hun identiteit niet kenbaar wordt gemaakt aan een ander dan de journalist, die zij benaderen.

Als inderdaad gebruik wordt gemaakt van de door Kraaijer omschreven methoden, heeft dit een ernstig ondermijnend effect voor het functioneren van de rechtstaat, aldus de NVJ.

Paul Kraaijer valt ook in Suriname door de mand
Uitgeverij Caribbean Media Group (CMG) heeft journalist Paul Kraaijer op staande voet ontslagen. Kraaijer was voor CMG hoofdredacteur van nieuwssite Super-Suriname en schreef stukken voor tijdschrift Parbode. Directeur Jaap Hoogendam van CMG zegt volstrekt onbekend te zijn geweest met Kraaijers verleden als infiltrant bij diverse linkse actiegroepen.
Provincie:
Tag(s):