donderdag, 6. oktober 2011 - 10:22 Update: 08-07-2014 0:56

NVM: aantal te koop staande woningen weer toegenomen

Den Haag

Het afgelopen kwartaal is het aantal te koop staande woningen weer verder toegenomen.

De stijging was niet zo groot als in het tweede kwartaal, maar met 4% toch nog aanzienlijk. Halverwege het kwartaal stonden bij NVM-makelaars ruim 163 duizend woningen te koop. In de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het dan om naar schatting 217 duizend woningen, zo blijkt uit een (voorlopige) analyse van de NVM van het tweede kwartaal 2011.

Vrijstaande woningen maken bijna een kwart van het aanbod van woningen uit. De stijging is echter het grootst bij de appartementen. Het aantal in aanbod staande appartementen is met 48 duizend woningen 5,3% hoger dan vorig kwartaal.

Aanbod is groot
De consument heeft momenteel de keuze uit meer dan 21 woningen. Een consument, op zoek naar een vrijstaande woning, kan inmiddels kiezen uit 40 woningen. Een consument die op zoek is naar een appartement, heeft de keuze uit 20 appartementen. Voor de crisis waren er dat maar 6. Vooral de toename aan keuze in appartementen in de laatste kwartalen is zorgwekkend, aldus de NVM.

Nationale Hypotheek Garantie
Om de huizenmarkt niet nog verder onder druk te zetten pleit de NVM dan ook voor het behoud van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Belangrijkste is dat NHG veiliger, goedkoper en beschermend is voor de consument.

''Vanuit markt en maatschappelijke organisaties wordt deze wens breed gesteund. Ook in de Tweede Kamer wordt er al over gesproken. Het is volgens de NVM dan ook opmerkelijk dat er vanuit de bancaire wereld nu ineens kritiek komt op de NHG. De banken roepen voor de bühne dat ze de consument centraal stellen, maar gedragen zich er niet naar''.
Categorie:
Tag(s):