woensdag, 2. februari 2011 - 10:32

NVvPO mag deelnemen aan onderhandelingen cao huisartsenzorg

Utrecht

De Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners moet worden toegelaten tot de cao-onderhandelingen over de nieuwe cao voor de huisartsenzorg.

Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht woensdag geoordeeld in een kort geding dat de NVvPO was begonnen tegen de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Vereniging van Huisartsenposten.

De NVvPO mocht totnogtoe niet meepraten over de nieuwe cao voor de huisartsenzorg. Aan die gesprekken werd alleen deelgenomen door de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten, AbvaKabo FNV en CNV Publieke Zaak. De cao regelt de arbeidsvoorwaarden van ongeveer 14.000 werknemers in huisartsenpraktijken en huisartsenposten. Het merendeel daarvan is werkzaam als doktersassistent of als praktijkondersteuner.

Een vakvereniging die een groot aantal werknemers in de betreffende branche vertegenwoordigt en representatiever is dan de andere vakbonden, heeft in beginsel het recht om tot de onderhandelingen over een nieuwe cao te worden toegelaten. Hoewel niet precies kon worden vastgesteld hoeveel leden de NVvPO op dit moment precies heeft, vertegenwoordigt de vereniging volgens de rechter meer praktijkondersteuners dan drie vakbonden die aan het overleg deelnemen samen. Het feit dat dat de NVvPO uitsluitend praktijkondersteuners vertegenwoordigt doet volgens de rechter niet af aan haar representativiteit.
Provincie:
Tag(s):