maandag, 6. juni 2011 - 10:53

nVWA gaat preventief monsters nemen op Nederlandse taugé

Den Haag

Het lijkt er op dat de Duitse autoriteiten dichtbij de bron zijn van de agressieve EHEC-bacterie, die in Duitsland inmiddels aan 22 mensen het leven heeft gekost.

Taugé zou de oorzaak kunnen zijn van de epidemie. ‘Als dat inderdaad klopt, willen we dat snel formeel bevestigd krijgen. Ik wacht dus eerst op een formele bevestiging, want er zijn de afgelopen week al heel wat mogelijk oorzaken genoemd waarbij even zo vele keren is gespeculeerd over de oorzaak’, zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland.

Volgens Van Ruiten is het vinden van de bron nog steeds topprioriteit nummer één. ‘Het wachten is op een bericht van de Duitse autoriteiten dat de bron inderdaad is gevonden. De ban op al onze vruchtgroenten en sla moet er direct af, omdat intussen veelvuldig is bewezen dat onze vruchtgroeten schoon zijn en veilig geconsumeerd kunnen worden.”

De problemen met de afzet van ‘salade-groenten’ spelen in meerdere EU-landen, waardoor de Nederlandse groentesector gebukt gaat onder zwaar ontwrichte markt. Slechts een beperkt deel van de productie vindt zijn weg nog naar de consument. Producten waar geen afzet voor is worden gestort op het land of verwerkt in biovergisters of komen terecht op de composthoop.

Nederlandse bedrijven in kiemgroente
Er zijn in Nederland ongeveer tien bedrijven gespecialiseerd in de productie van kiemgroente. 'Deze bedrijven zijn volkomen gecertificeerd en zijn ervan overtuigd dat een besmetting bij hen niet kan voorkomen', aldus de woordvoerder van LTO. De bedrijven willen nu vooral snel bevestiging of de kiemgroentes echt de bron van infectie zijn en, als dat zo is, hoe de besmetting op het betreffende bedrijf heeft kunnen ontstaan.

Het Duitse bedrijf dat verdacht wordt van het verspreiden van de EHEC-bacterie heeft haar producten alleen in Duitsland geleverd. De Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) zal de komende tijd wel preventief monsters nemen van de Nederlandse taugé, al zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat deze besmet zijn.

Nu taugé als mogelijke boosdoener voor de EHEC-besmetting in Duitsland wordt aangewezen, ligt de handel plat. Dat zegt een kiemgroentenbedrijf in Oosterhout tegen Omroep Gelderland.

Het bedrijf produceert per jaar zo'n 25 miljard kilo taugé. Daarvan wordt ruim 40% geëxporteerd naar Duitsland. Nu het advies in Duitsland is om de kiemgroenten niet meer consumeren, ligt de handel sinds het nieuws plat. Het bedrijf hoopt, net als alle andere gedupeerde bedrijven, zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen van de Duitse onderzoeksresultaten die vandaag worden verwacht.
Provincie:
Tag(s):