zaterdag, 17. december 2011 - 13:21

Occupy'ers bezetten ING-filiaal Rokin

Amsterdam

Zo rond het middaguur hebben ongeveer dertig Occupy'ers een filiaal van de ING Bank aan het Rokin bezet. Dit meldt AT5 zaterdag.

De betogers roepen anderen op hetzelfde te doen. Hun actie is niet specifiek bedoeld tegen de ING, maar tegen het huidige economische systeem als geheel en met name de rol die banken hierbinnen vervullen.

In hun verklaring op Indymedia.nl staat: 'De burger wordt bestraft voor het asociale gedrag van banken met bezuinigingen op sociale zekerheid in tijden dat de werkgelegenheid en welvaart teruglopen. Dit terwijl banken die in de problemen raken wel kunnen rekenen op steunpakketten.

Een woordvoerder van de actie laat Nu.nl weten dat volgens hem de enorme winsten van de afgelopen jaren die door de financiële sector werden behaald, slechts naar een paar personen zouden zijn gegaan, terwijl de lasten nu collectief moeten worden gedragen.

Occupy: 'We kunnen niet langer de banken hun gang laten gaan, omdat ze zichzelf "too big too fail" hebben gemaakt. De banken hebben hun krediet verspeeld. Nu is het tijd dat zij zich schikken naar de bevolking in plaats van andersom.' De actievoerders waarschuwen dat er nog meer acties zullen volgen als de politiek het niet voor de gewone burger gaat opnemen.

Op Indymedia.nl ( https://www.indymedia.nl/node/1364) valt de hele verklaring van de Occupy'ers te lezen.

Update
Inmiddels is de groep Occupy'ers aangehouden zo laat een woordvoerster van politie weten. Het gaat om ongeveer 20 à 25 personen. Er werd rond 13.00 uur tot aanhouding overgegaan, nadat zowel de bankmanager als de politie had gevraagd om het pand te verlaten en daar geen gehoor aan werd gegeven. Bij de aanhoudingen hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan. Alle personen worden naar het politiebureau overgebracht voor verhoor. In de loop van de dag zal een hulpofficier per individu bepalen of deze weer op vrije voeten kan worden gesteld.
Provincie:
Tag(s):