zaterdag, 19. februari 2011 - 17:09

Oefening het 'Heide Haantje' in Drenthe

Op de Drentse heide werd zaterdag een gemeenschappelijke oefening 'Heide Haantje' gehouden. De oefening vond plaats op het Doldersummerveld net voorbij de schaapskooi

Bij het bestrijden van een natuurbrand is de exacte locatie en de waterwinning altijd een probleem voor de hulpverleners . Deze oefening was een eerste aanzet voor beleidsvaststelling in Drenthe met betrekking tot natuurbrand beheersing. Het komende jaar zal er op diverse manieren gefaseerd implementatie van les -en leerstof plaatsvinden en zoals het er nu naar uitziet zal er in februari 2012 een grote compagnies oefening op het gebied van natuurbrand plaatsvinden.

Om de oefening goed te laten verlopen liepen de mensen van enscenering al om negen uur in het veld om alles voor te bereiden. De deelnemende ploegen wisten niet van te voren waar de oefening plaatsvond ,ze werden om 11:30 gealarmeerd en kregen toen een coördinatiepunt door, waarna alles in werking kwam. Van de brandweer Zuidwest Drenthe deden Vledder, Dwingeloo, Havelte, en Ruinen mee. Van Brandweer Ooststellingwerf kwam Appelscha ter assistentie. Ook werd loon bedrijf Bruinenberg ingezet met 2 giertanks.

Het gebied waar de natuurbrand oefening plaats vond heeft vooral te kampen met het lastig te bestrijden Heidehaantje. Heidehaantje is een beestje van amper 6mm groot, wat de heide op eet en er voor zorgt dat de prachtige paarse gloed verdwijnt van de heidevelden. Bovendien is er een overschot aan stro pijpjes welke ook de ontwikkeling van de heide belemmerd, Het enige effectieve middel tegen het heidehaantje is de heide rigoureus afbranden.
Provincie:
Tag(s):