dinsdag, 4. januari 2011 - 9:27

Oer-Feyenoorder Coen Moulijn (73) overleden

Rotterdam

[ELF-Voetbal] Een treurige dag voor Feyenoord, Rotterdam en voetbalminnend Nederland. Coen Moulijn is afgelopen nacht overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. De legendarische Feyenoord-linksbuiten werd 73 jaar.

Moulijn werd op oudejaarsavond getroffen door een herseninfarct. Sindsdien verbleef hij in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daar vertelden de artsen gisteren aan de familie dat Coentje niet meer te redden was. Afgelopen nacht moest hij de zwaarste wedstrijd uit zijn leven staken.

Tussen 1955 en 1972 speelde Moulijn 487 wedstrijden Feyenoord. Nooit speelde iemand meer duels voor de club. Hij won vijf landstitels en in 1970 de Europacup I en de wereldbeker. Ook speelde de linkspoot 38 interlands voor het Nederlands elftal.

Met Moulijn verliest Feyenoord de beste speler uit haar geschiedenis. "Geen discussie over mogelijk", zegt voormalig ploeggenoot Guus Haak in het AD. "Er is geen speler die zijn schoenveters mocht vastmaken. Ook Van Hanegem niet. Coen was een fenomeen. Feyenoord raakt absoluut de beste speler ooit kwijt."

De in het Oude Noorden geboren Moulijn was onmetelijk populair in Rotterdam-Zuid, vooral vanwege zijn passeerbeweging: dreigen binnendoor te gaan en dan toch buitenom de tegenstander passeren. Keer op keer lukte het. Oud-voorzitter Cor Kieboom zei ooit over hem: "Als Coentje op de middenstop een potje gaat klaverjassen, dan stroomt De Kuip óók vol."

Moulijn stak na zijn carrière zijn energie in zijn herenmodezaak, die hij nog altijd bezat. Hij bezocht trouw de thuiswedstrijden van Feyenoord. Vorig jaar werd er op het plein voor De Kuip een levensgroot standbeeld van de legende geplaatst. Op dezelfde dag verscheen zijn biografie in stoeptegelformaat.

"Misschien heb ik het zelf afgedwongen dat er nu een boek en een beeld is van mij, maar ik sta er toch wel van te kijken", sprak Moulijn op die dag. Het tekende de bescheidenheid, die hij altijd heeft gehad.
Categorie:
Tag(s):