maandag, 31. oktober 2011 - 11:06

Oktober was zeer zonnig en zacht

De Bilt

De afgelopen maand was zacht, vrij droog en bijzonder zonnig. Oktober hoort met ongeveer 149 uur zon in De Bilt bij de tien zonnigste sinds het begin van de metingen. Dat meldt het KNMI maandag.

Oktober hoort bij de tien zonnigste maanden sinds het begin van de metingen.

Het hele land profiteerde van het zonnige nazomerweer, de regionale verschillen waren niet groot. Gemiddeld over het land berekende het KNMI circa 155 uur zon terwijl 113 uur zon normaal (gemiddeld over 1981-2010) is.

De Bilt had een gemiddelde temperatuur van ongeveer 11,4 graden tegen 10,7 graden als langjarig gemiddelde. Met name in het begin van de maand was het zeer warm.

Het zuiden van het land noteerde een serie drie zomerse dagen (25,0 graden of warmer), terwijl zomerse warmte in deze maand tot de uitzonderingen behoort. In De Bilt is zomerse warmte in oktober sinds 1901 slechts op zes dagen gemeten. Op de vliegbasis Twenthe noteerde op 2 oktober met 27,0 graden de hoogste temperatuur van het land.

In de loop van de maand werd het geleidelijk wisselvalliger en minder zacht. Op 9 oktober kwam het tot plaatselijk vorst. Dat was de eerste vorstdag na de zomer. In Woensdrecht leverde de maand vier vorstdagen op, maar in De Bilt laat de eerste vorst van het seizoen nog op zich wachten.

Gemiddeld over het land viel omstreeks 69 mm tegen 83 mm normaal. Het noorden was het natste deel van het land met 80 tot 110 mm, in Limburg viel op enkele plaatsen minder dan 40 mm.
Provincie:
Tag(s):