maandag, 24. januari 2011 - 19:31

Olie stroomt weer door Schoonebeek

Schoonebeek

Burgemeester Bijl van Emmen heeft maandag minister Maxime Verhagen van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) welkom geheten op de NAM locatie aan de Beekweg in Schoonebeek. De minister was hier om samen met Bart van der Leemput directeur van de NAM het officiële startsein te gegeven voor de nieuwe oliewinning in en rond Schoonebeek.

Na een rondleiding over de locatie, draaiden de minister en de directeur samen de kraan open waardoor de olie weer ging stromen in Schoonebeek.

In 1996 stopte de NAM met de winning van olie in Schoonebeek omdat het veld met de technieken en infrastructuur van toen niet meer rendabel was. In 2007 besloot de NAM tot herontwikkeling van het Schoonebeek-veld en in 2009 werd met de bouw begonnen. Met nieuwe innovatieve technologie wordt de olie nu weer gewonnen. De taaie olie in het veld wordt door de injectie van stoom vloeibaar gemaakt. De ja-knikkers van vroeger zijn vervangen door hoogrendementspompen.Het Schoonebeker-veld zal de komende 25 jaar naar schatting 120 miljoen vaten olie produceren.
Provincie:
Tag(s):