dinsdag, 4. januari 2011 - 20:16

Olietanker lekgeslagen na aanvaring op Noordzeekanaal

Amsterdam

Maandagavond zijn rond 19.30 uur op het Noordzeekanaal ter hoogte van de Mercuriushaven een coaster en een binnenvaarttanker geladen met stookolie met elkaar gebotst.

‘De binnenvaarttanker is beschadigd en heeft olie gelekt uit een van de tanks’, meldt Rijkswaterstaat dinsdag. Het schip is begeleid naar een havenbekken dat door Haven Amsterdam direct is afgesloten met olieschermen. De resterende olie wordt uit de binnenvaarttanker gepompt.

De eigenaar van de binnenvaarttanker is verantwoordelijk voor het opruimen van de olie en heeft opdracht gegeven voor opruimwerkzaamheden. Vanuit de verantwoordelijkheid voor de waterkwaliteit ziet Rijkswaterstaat toe op deze opruimwerkzaamheden.

Het is nog niet precies bekend hoeveel olie uit de beschadigde tank is gelekt. Op dit moment vindt inspectie vanuit de lucht plaats met een politiehelikopter en een kustwachtvliegtuig.

De verontreiniging bevindt zich aan de Noordoever van het Noordzeekanaal tussen het Cornelis Douwes Kanaal West en de Coentunnel.

Afhankelijk van de windrichting is het mogelijk dat enige geurhinder ontstaat. De oorzaak van de aanvaring is onbekend.
Provincie:
Tag(s):