zaterdag, 8. januari 2011 - 11:59

Olievlek Noordzeekanaal niet verder verspreid

Amsterdam

Rijkswaterstaat heeft zaterdag opnieuw een inspectievlucht uitgevoerd boven de olievlek in het Noordzeekanaal bij Amsterdam.

Rijkswaterstaat heeft met de vlucht de ontwikkeling van de olievlek in kaart gebracht. De uitslag wijst uit dat de olievlek in het Noordzeekanaal heeft zich niet verder verspreid. Twee oliebestrijdingsschepen zijn er vanmiddag in geslaagd de olievlek op het open water op te ruimen.

Olievlek

De olie had zich verspreid over een afstand van ongeveer drie kilometer en was terechtgekomen in onder meer de Coenhaven, de Mercuriushaven, de Petroleumhaven en de Voorzaan. Om de olieverspreiding tegen te gaan heeft Rijkswaterstaat de afvoer van water via de spuisluis en het gemaal bij IJmuiden stopgezet. Daarnaast was de scheepvaart verzocht de locatie met gepaste snelheid te passeren.

Oorzaak aanvaring

De verontreiniging is ontstaan nadat er afgelopen maandagavond rond 19.30 uur een aanvaring heeft plaatsgevonden tussen een coaster en een binnenvaarttanker geladen met stookolie op het Noordzeekanaal ter hoogte van de Mercuriushaven. De oorzaak van de aanvaring is nog onbekend. De binnenvaarttanker is beschadigd en er is ongeveer 100 kubieke meter olie gelekt. De resterende olie wordt uit de binnenvaarttanker gepompt. De eigenaar van de binnenvaarttanker is verantwoordelijk voor het opruimen van de olie. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit en ziet toe op de opruimwerkzaamheden.

Tientallen vogels raakten afgelopen dagen met olie besmeurd. De dierenambulance zet dit weekeinde extra mensen en materieel in om vogels te redden en schoon te maken.
Provincie:
Tag(s):