dinsdag, 31. mei 2011 - 16:55

OM eist 18 jaar gevangenisstraf voor poging moord op dochter

Het OM heeft 18 jaar gevangenisstraf geëist voor poging moord op dochter.

Het OM acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte heeft geprobeerd om zijn dochter opzettelijk en met voorbedachte rade van het leven te beroven en vindt dan ook dat sprake is van poging tot moord. Daarnaast is volgens het OM bewezen dat de verdachte zijn dochter gedurende ongeveer een jaar seksueel heeft misbruikt.

Volgens het OM vroeg de verdachte zijn dochter op 2 juni 2009 naar zijn werk te komen. Daar nam hij haar mee naar een kelderruimte. Hij probeerde haar eerst te wurgen en sloeg vervolgens met een zaklamp en een hamer meerdere keren op haar hoofd.

Toen zijn dochter zich voor dood hield, deed hij haar in een grote plastic zak en stopte haar in een ondergrondse put. Hierna verliet hij de kelder en ging verder met zijn werkzaamheden. Toen de verdachte ‘s avonds bij de politie aangifte wilde doen van de verdwijning van zijn dochter, werd hij aangehouden. Wat hij niet wist, is dat zijn dochter ondanks haar zware schedel- en hersenletsel was ontsnapt uit de put en zich had weten te melden bij een naastgelegen winkel.

De eis in hoger beroep is dezelfde als de eis in eerste aanleg. Het OM is van mening dat 18 jaar gevangenisstraf recht doet aan de ernst van de zaak. "De verdachte is uitermate berekenend en koelbloedig te werk gegaan. Niet alleen bij de planning en de uitvoering van de poging tot moord, maar ook daarna," aldus de advocaat-generaal. "Het slachtoffer moet uren in de put hebben gezeten. Helemaal alleen, met een kapot geslagen hoofd en een gebroken hand. Niet wetend of haar vader nog terug zou komen en zou ontdekken dat ze niet dood was en haar alsnog dood zou maken."

De rechtbank Haarlem veroordeelde de man eerder tot 14 jaar gevangenisstraf voor poging tot moord op en misbruik van een minderjarige. Het OM en de verdachte stelden hoger beroep in tegen deze uitspraak. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de hoogte van de opgelegde straf. Uitspraak (naar verwachting) op 14 juni as.
Provincie:
Tag(s):