dinsdag, 17. mei 2011 - 12:47

OM eist 30 jaar gevangenisstraf inzake bijlmoord Helmond

Den Bosch

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep 30 jaar gevangenisstraf geëist tegen de man die ervan wordt verdacht op 28 oktober 2009 een vriend van vroeger om het leven te hebben gebracht met een bijl.

Het OM acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk en met voorbedachte rade van het leven heeft beroofd en vindt dan ook dat sprake is van moord. In de visie van het OM had de verdachte tijdens de lange reeks van geweldplegingen de gelegenheid zich te beraden en zich wetenschap te geven van zijn daden. Toch is verdachte doorgegaan. Daarnaast leidt het OM de voorbedachte rade af uit een verklaring van een getuige, die heeft gezien dat verdachte de woning uit kwam lopen en op dat moment hardop zei dat het slachtoffer nog niet dood was. Vervolgens liep verdachte volgens de getuige weer terug de woning in en hoorde de getuige meerdere bonken. Het OM gaat er dan ook van uit dat verdachte het slachtoffer toen nogmaals heeft geslagen met de bijl.

De eis in hoger beroep valt hoger uit dan de eis van 20 jaar in eerste aanleg. De advocaat-generaal in hoger beroep acht verdachte, net als de officier van justitie, volledig verantwoordelijk voor zijn daden, maar vindt dat een straf van 30 jaar meer recht doet aan de ernst van deze zaak, gezien de gruwelijkheid van het feit - het slachtoffer is 40 keer geslagen met de bijl - en het berekenende gedrag van verdachte. Bovendien is verdachte al een keer eerder veroordeeld voor poging tot moord.

De rechtbank veroordeelde de man eerder tot 12 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Het OM en de verdachte stelden hoger beroep in tegen deze uitspraak. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen het niet bewezen verklaren van moord en de hoogte van de opgelegde straf.

Uitspraak (naar verwachting) op 31 mei as.
Provincie:
Tag(s):