woensdag, 12. oktober 2011 - 21:12

OM eist achttien jaar cel in hoger beroep voor Puttense moordzaak

Putten

Het Openbaar ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van 18 jaar geëist tegen de man die wordt verdacht van de moord op en verkrachting van Christel Ambrosius op 9 januari 1994 in Putten.

Volgens het OM heeft de inmiddels 36-jarige Ron P. de toen 23-jarige Christel gewurgd, vervolgens verkracht en daarna met messteken vermoord. De verdachte zou met voorbedachte rade hebben gehandeld. "De handelwijzen getuigen niet van impulsiviteit, maar getuigen van voldoende tijd zich te beraden op het besluit om het slachtoffer van het leven te beroven," aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting.

Het OM acht alternatieve scenario's zoals geschetst door de verdediging, in geen enkel opzicht aannemelijk. In het bijzonder acht het OM niet aannemelijk dat - als verklaring voor de aangetroffen sperma op het lichaam van het slachtoffer - de verdachte een dag eerder vrijwillig seksueel contact zou hebben gehad met het slachtoffer. Ook van een geheime relatie tussen de verdachte en het slachtoffer is volgens het OM niet gebleken.

Het OM vindt een gevangenisstraf van 18 jaar op zijn plaats omdat er sprake is van zeer ernstige feiten. De advocaat-generaal sprak van "een gruwelijke en meedogenloze moord". Daarbij heeft de verdachte op geen enkele wijze verantwoordelijkheid genomen voor wat er gebeurd is.

De Rechtbank Zutphen veroordeelde de verdachte op 9 oktober 2009 tot 15 jaar gevangenisstraf, conform de eis van de officier van justitie. De verdachte stelde hoger beroep in tegen deze uitspraak.

De rechtszaak wordt op woensdag 12 oktober en donderdag 13 oktober voortgezet met het pleidooi van de raadsman. Op 27 oktober doet het gerechtshof naar verwachting uitspraak.
Provincie:
Tag(s):