donderdag, 26. mei 2011 - 20:51

OM eist gevangenisstraffen tegen Hongaarse pooiers

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank Utrecht tegen drie Hongaren gevangenisstraffen geëist van 30 maanden en twee en drie jaar wegens mensenhandel.

De officier van Justitie van het Landelijk Parket benadrukte dat ook na de opheffing van het bordeelverbod de prostitutie zeer kwetsbaar is voor uitbuiting. Ook de strafzaak tegen de drie Hongaren is "daar weer een schrijnend voorbeeld van".

Twee van de verdachten zijn broers van 21 en 23 jaar, die vanaf de zomer van 2009 maandenlang twee jonge Hongaarse vrouwen voor zich lieten werken in de raamprostitutie in Utrecht, Eindhoven en Groningen. De vrouwen al hun inkomsten afstaan aan de pooiers. Ze hadden weinig bewegingsvrijheid en maakten lange werkdagen en nachten. Van persoonlijke vrijheid was gen sprake meer.

Bij de vrouwen is regelmatig letsel gezien, zoals blauwe plekken en schaafwonden. Hun familie in Hongarije werd ernstig bedreigd wanneer de vrouwen onvoldoende geld voor hun pooiers verdienden. In telefoongesprekken dreigden de verdachten de armen en benen van familieleden te breken en hun huis in brand te steken.

De derde verdachte (34) is vorig jaar op verzoek van het Landelijk Parket in Hongarije aangehouden. Hij ronselde vrouwen voor de raamprostitutie in Nederland en bedreigde bovendien de familieleden van de uitgebuite vrouwen.

De verdachten bekommerden zich niet over het welzijn van de vrouwen. Het ging hen slechts om het eigen financieel gewin. De officier van justitie: "De verdachten hebben de vrouwen gepaaid, hun vertrouwen gewonnen en dat vervolgens beschaamd. Ook hebben de vrouwen zeer vernederende handelingen en bejegeningen moeten ondergaan. Wat deze mannen hun slachtoffers hebben aangedaan is barbaars en mensonterend."

De rechtbank doet op 9 juni uitspraak
Provincie:
Tag(s):