maandag, 2. mei 2011 - 22:48

OM eist twee jaar gevangenisstraf tegen verdachte van overval op bejaard stel

Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft maandag een gevangenisstraf van twee jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist tegen een 18-jarige verdachte uit Hillegom.

Hij wordt ervan verdacht dat hij op 7 juni 2010 in Lisse een bejaard echtpaar van achter in de zeventig in hun auto heeft overvallen en bedreigd.

Het bejaarde echtpaar doet die bewuste dag boodschappen in het centrum van Lisse. Als zij willen wegrijden van de parkeerplaats aan de Koninginneweg, wordt de rechterachterdeur van de auto opengetrokken en stapt er een jonge man achterin de auto. De bejaarde vrouw probeert uit de auto te stappen, maar de overvaller trekt haar terug de auto in en plaatst een mes met de punt tegen haar rug aan. Onder bedreiging van het mes op de rug van zijn vrouw, rijdt de echtgenoot naar een pinautomaat iets verderop om daar geld te gaan pinnen. Als het pinnen daar niet lukt, dwingt de verdachte de man om naar een andere pinautomaat te rijden aan de Kanaalstraat. Daar weet de echtgenoot alarm te slaan.

Meerdere mensen zijn er getuige van dat de verdachte uit de auto springt en het op een rennen zet. Hij wordt hierbij achtervolgd door een ter plaatse gekomen politieagent en enkele omstanders. Niet veel later wordt hij door de politie aangehouden. Hij heeft het mes dan nog in zijn handen.

De verdachte ontkende tijdens politieverhoren en bij de rechter-commissaris dat hij de overvaller is. Op een eerdere zitting vorig jaar legde de man echter plotseling een bekennende verklaring af. Daarop besloot de rechtbank om de zaak aan te houden en de verdachte te laten onderzoeken. Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat de verdachte enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is. Vandaag is de rechtszaak tegen de verdachte inhoudelijk behandeld.

De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat slachtoffers van dergelijke ernstige delicten hier nog langere tijd de gevolgen van kunnen ondervinden. Het bejaarde echtpaar is gedurende langere tijd bedreigd door de verdachte en ze zijn erg bang geweest. Het echtpaar heeft nog altijd psychische klachten en mevrouw heeft hierdoor zelfs hartproblemen gehad.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.
Provincie:
Tag(s):