donderdag, 8. december 2011 - 13:14

OM eist vier jaar cel voor veroorzaken dodelijk ongeval Markerwaarddijk

Arnhem

Een 35-jarige man uit Enkhuizen hoorde donderdag het OM een gevangenisstraf
van vier jaar en en een rijontzegging van 5 jaar tegen zich eisen.

De man was in hoger beroep gegaan nadat de rechtbank Zwolle/Lelystad hem eerder veroordeelde tot 18 maanden gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van drie jaar.

De verdachte heeft op 12 oktober 2008 een ernstig auto-ongeluk veroorzaakt op de Markerwaarddijk in Lelystad. Daarbij kwam een 21-jarige man uit Grootebroek om het leven.

Het OM verwijt de verdachte dat hij onder invloed van alcohol veel te hard en onvoorzichtig over de dijk reed. Hij reed met een snelheid tussen de 137 en 151 kilometer per uur, waar een snelheid van 100 kilometer per uur is toegestaan. De verdachte botste achterop een auto die op de vluchtstrook stil stond.

Het OM acht wettig en overtuigend bewezen dat er sprake is van roekeloos rijgedrag. "Wie zodanig te hard rijdt, bij donker, en op een relatief smalle en onverlichte weg handelt al zeer onvoorzichtig. Als je dan ook tevoren nog teveel hebt gedronken en je voertuig niet meer onder controle blijkt te hebben na een op zichzelf eenvoudige en normale inhaalmanoeuvre, heb je welbewust onaanvaardbare risico's genomen", aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting.

De uitspraak zal naar verwachting op 22 december 2011 plaatsvinden.
Provincie:
Tag(s):