woensdag, 18. mei 2011 - 14:53

OM komt met voorlopige conclusie schietincident Baflo

Baflo

Het openbaar ministerie is woensdagmiddag met een voorlopige conclusie naar buiten gekomen over hetgeen zich op woensdag 13 april heeft afgespeeld in het Groningse Baflo, waarbij de 29-jarige Renske Hekman en de 48-jarige hoofdagent Dick Haveman om het leven komen.

Het OM gaat er vanuit dat Renske Hekman ten gevolge van een ruzie met haar vriend, met een brandblusser om het leven is gebracht. Zij werd levenloos aangetroffen in de hal van haar woning aan de Heerestraat in Baflo. De verdachte, waar een getuige een duidelijke omschrijving van kon geven, vluchtte hierna.

Dick Haveman en confrontatie verdachte
Agent Dick Haveman reed op een onopvallende politiemotor en was eveneens in burgerkleding. Na zo'n 20 minuten treffen beide elkaar op de Sasmaweg. De verdachte loopt meteen op deze agent af en begint hem te slaan. De agent weert zich af, en trekt zijn wapen, terwijl er nog steeds fysiek contact is tussen de verdachte en de agent. Het wapen valt echter om onduidelijke redenen op de grond. Feit is dat de verdachte het wapen te pakken heeft gekregen nadat het op de grond is gevallen. Vrijwel onmiddellijk schiet hij de agent van zeer dichtbij neer. Hij is twee keer geraakt: een keer in zijn gezicht en een keer via de schouder in zijn borstkas. Door dat laatste schot overlijdt hij ter plaatse.

Tweede en derde schietincident Sasmaweg
Nadat Haveman is neergeschoten, wordt er van korte afstand ook op een 72-jarige bewoner van de Sasmaweg geschoten. Hij wordt geraakt in zijn been en blijft gewond liggen op straat. De verdachte loopt verder, en ziet dat een andere buurman naar buiten komt. De verdachte loopt de oprit op en schiet -kennelijk bewust- op deze buurman, die via de garagedeur zijn woning weer in vlucht. De kogel belandt in de muur naast garage. De verdachte loopt vervolgens verder richting het station.

Confrontatie en aanhouding Sasmaweg
Volgens het OM is op basis van feiten, verklaringen, onderzoeksresultaten en aannemelijkheid, het meest waarschijnlijk dat het volgende heeft plaatsgevonden bij de aanhouding van de verdachte:

De eerste politiemensen die de verdachte treffen, rijden op de Sasmaweg. Ter hoogte van nummer 5 zien zij een man lopen die voldoet aan het signalement, met een vuurwapen in zijn hand. Hij dreigt met het vuurwapen en er wordt door de politie meerdere malen op hem geschoten. Omdat de verdachte zich een korte tijd in de politieauto verschanst, wordt ook de politieauto geraakt. De verdachte wordt bij de schietpartij uiteindelijk vijf keer geraakt.

Rond de beschoten politieauto worden in totaal 27 hulzen aangetroffen. Het OM beschikt over de informatie dat er drie politiemensen zijn geweest die in totaal 30 keer geschoten hebben.

Vervolg van het onderzoek
De verdachte zit vast en de eerstvolgende zitting, die niet inhoudelijk zal zijn, zal plaatsvinden op 28 juli 2011. De verdachte is op dit moment nog in het Penitentiair ziekenhuis van Scheveningen. Zodra zijn gezondheid dat toelaat wordt hij overgebracht naar een normale PI. Het OM wil graag meer inzicht in het psychologische profiel van deze verdachte; verzoeken daartoe zijn op dit moment in behandeling bij de rechtbank.
Provincie:
Tag(s):