maandag, 11. april 2011 - 13:56

OM vervolgt treinmachinist om binnenrijden watersportzaak

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden stelt strafvervolging in tegen de 59-jarige machinist uit Goor die ervan wordt verdacht door zijn nalatigheid een treinongeval in Stavoren te hebben veroorzaakt. ‘De man wordt art. 165 lid 1 van het Wetboek van Strafrecht tenlaste gelegd’, meldt het OM maandag.

Watersportzaak verpulverd
Het OM is van oordeel dat het aan zijn schuld te wijten is dat de slijptrein Speno op 25 juli 2010 in Stavoren door een stootjuk schoot, een tankwagen ramde en de watersportzaak van Henk de Groot verpulverde, met een grote ravage tot gevolg.

Italianen
De 39-jarige Italiaanse machinist wordt niet strafrechtelijk vervolgd. De officier van justitie stelt dat de man, hoewel hij de feitelijke bestuurder van de slijptrein was, juridisch niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor het ongeluk.

De 34-jarige technicus is als verdachte gehoord. Hij wordt niet vervolgd. De 25-jarige man uit Via Noalese is als getuige gehoord. Hij bevond zich niet in de cabine ten tijde van het ongeval.

De Onderzoeksraad
De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert binnen afzienbare tijd haar voorlopige bevindingen naar aanleiding van het onderzoek dat zij los van het strafrechtelijk onderzoek deed naar dit incident.

Onderzoek naar schuld of aansprakelijkheid maakt nadrukkelijk geen deel uit van het onderzoek door de Raad. Verklaringen die zijn afgelegd in het kader van een onderzoek van de Raad, informatie die de Raad heeft verzameld, resultaten van technische onderzoeken en analyses, opgestelde documenten (inclusief het gepubliceerde rapport) mogen niet worden gebruikt als bewijs in de strafrechtelijke procedure.

‘Het OM in Leeuwarden zal dan ook niet in kennis worden gesteld van de voorlopige bevindingen van de Onderzoeksraad’, aldus de Onderzoeksraad.
Provincie:
Tag(s):