dinsdag, 5. april 2011 - 14:38

OM vraagt vrijspraak voor treinmachinist

Zwolle

De officier van justitie heeft vandaag voor de Rechtbank Zwolle vrijspraak gevraagd voor een 43-jarige man die in 2009 als treinmachinist betrokken was bij een spoorongeval in Zwolle.

De treinmachinist is weliswaar door een rood sein gereden, maar volgens het OM maken de omstandigheden ter plaatse dat dit de machinist strafrechtelijk niet verweten kan worden.

Bij het ongeval op 29 mei 2009 kwam de goederentrein die door de machinist werd bestuurd vlakbij station Zwolle zijdelings in aanraking met een personentrein. Het ongeval veroorzaakte veel schade en het treinverkeer rond Zwolle was urenlang ontregeld. De aanrijding gebeurde op het punt waar de twee sporen waarop de treinen reden, overgingen in één spoor.

Uit onderzoek is gebleken dat de machinist van de goederentrein vlak voor het ongeval een rood sein heeft gepasseerd. Het OM besloot in 2010 om de man te dagvaarden. Op de eerste zitting, in september 2010, drong de verdediging aan op meer onderzoek.

In december 2010 verscheen er een onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Hierin wordt onder meer geconcludeerd dat de plaatsing van het sein niet aan de regels voldoet. Zo staat het sein te dicht op het vorige sein én vlak na een wissel. Hierdoor is de waarneembaarheid van het sein volgens de inspectie onvoldoende. Het risico neemt dan toe dat de machinist zijn focus heeft op het volgende sein, dat op dat moment op groen stond. Bovendien komt de goederentrein structureel te vroeg aan in Zwolle, maar weet de machinist vooraf niet over welke sporen de trein langs het station wordt geleid. Voor de machinist was het de eerste keer dat hij via deze spoorroute werd geleid.

Om tot een veroordeling te komen, moet het OM bewijzen dat de machinist onoplettend of onachtzaam is geweest bij het passeren van het rode sein. Gezien de omstandigheden ter plaatse is hier volgens de officier van justitie geen sprake van en zou vrijspraak moeten volgen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Provincie:
Tag(s):