zaterdag, 19. november 2011 - 12:35

OM wil dat slachtoffertjes Amsterdamse zedenzaak anoniem blijven

Amsterdam

In het dossier in de Amsterdamse zedenzaak zullen de namen van de jonge slachtoffertjes door het Openbaar Ministerie (OM) gecodeerd worden. Dit wordt gedaan om hun anonimiteit tijdens de openbare strafzitting te waarborgen.
Dit zegt persofficier Otto van der Bijl in een reactie op kritiek in De Telegraaf van een moeder die bang is dat de identiteit van haar kind tijdens de strafzaak tegen Robert M. uitlekt, zo melden verschillende media zaterdag.

Een woordvoerder van het OM laat weten dat de namen van de kinderen ook niet zullen worden genoemd. Alleen de rechters, de verdediging en de verdachte krijgen van justitie een lijst met een overzicht van de zaken waarnaar de nummers verwijzen.

Naar verwachting zal een deel van het proces tegen Robert M. achter gesloten deuren plaatsvinden. Van der Bijl: 'Het is gebruikelijk dat de rechtbank in zedenzaken beslist dat belastend filmmateriaal alleen achter gesloten deuren mag worden getoond.'

Robert M. (28) en zijn partner Richard van O. (38) moeten vrijdag weer voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen in zogeheten regiezittingen. Dan zal justitie bekendmaken in hoeverre het justitieel onderzoek is gevorderd.

Het Openbaar Ministerie vervolgt M. voor het misbruik van 67 kinderen. In totaal heeft hij 87 gevallen van kindermisbruik bekend.
Zijn partner, Richard van O. wordt door justitie ervan verdacht zijn echtgenoot te hebben geholpen, maar ook van ontucht met een 15-jarige jongen.
Provincie:
Tag(s):