donderdag, 21. april 2011 - 11:40

Ombudsman onderzoekt fotograferen voetbalsupporters

Den Haag

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, start een onderzoek naar het fotograferen door de politie van alle voetbalsupporters rondom stadions. Ook wil hij weten wat er met deze foto's gebeurt en in welke systemen persoonsgegevens van supporters worden opgeslagen.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de zorgen die verschillende supportersverenigingen hierover bij hem hebben geuit.

In zijn onderzoek richt de Nationale ombudsman zich op twee incidenten rondom voetbalwedstrijden in Rotterdam en Amsterdam. Het eerste incident is beschreven in het recente rapport 2011/112, het tweede is het fotograferen van alle supporters voor aanvang van de wedstrijd Feyenoord-AZ van 2 april jl. De ombudsman heeft de politie Rotterdam-Rijnmond, de politie Amsterdam-Amstelland en het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme vandaag om een reactie gevraagd. Begin van de zomer komt de Nationale ombudsman met een analyse.

Misbruik van identificatieplicht
Onlangs bracht de Nationale ombudsman een rapport uit naar aanleiding van een klacht over het fouilleren en het vragen om identificatie van alle in een Amsterdams café aanwezige voetbalsupporters (2011/112 van 12 april 2011). De Nationale ombudsman concludeert in dit rapport dat de politie strafvorderlijke bevoegdheden uit de Wet wapens en munitie ten onrechte heeft gebruikt.

Bovendien vindt hij dat onvoldoende is gemotiveerd waarom alle bezoekers zich moesten identificeren. Brenninkmeijer: 'Het heeft er alle schijn van dat dit alleen is gedaan met als doel de aanwezigen te registreren in het informatiesysteem van de politie.'
Provincie:
Tag(s):