donderdag, 17. februari 2011 - 17:01 Update: 08-07-2014 1:00

Omzet levensverzekeraars loopt verder terug

Den Haag

De omzet van levensverzekeraars is in 2010 opnieuw lager dan in het voorgaande jaar. De verkoop van de individuele levenpolissen liep met 19 procent terug tot 750.000 polissen.

De premie-inkomsten daalden van 5,3 miljard tot 4,5 miljard euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers 2010 van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS), een onderdeel van het Verbond van Verzekeraars.

De economische crisis, die in 2009 impact had op de productie van levensverzekeraars, speelde de sector ook in 2010 nog parten. Volgens Fred Treur, hoofd van het CVS, reageert de productie van levensverzekeraars doorgaans met enige vertraging op de economische omstandigheden. “De crisis ijlde dus wat na in de sector, terwijl je in de Nederlandse economie al wel tekenen van herstel zag.”

Los van de conjunctuur vertoont de individuele levenproductie al een paar jaar een geleidelijke teruggang. Zo bereikte de verkoop van het aantal individuele levensverzekeringen in 1999 met 1,8 miljoen polissen een record om in de tien jaar daarna met in totaal veertig procent te dalen.
Concurrentie op de levenmarkt en de opkomst van banksparen heeft volgens het CVS ook zijn effect op de omzet. Diverse verzekeraars bieden inmiddels via bankdochters eveneens bankspaarproducten aan. Deze omzetcijfers zijn echter niet in de CVS-statistieken opgenomen.
Categorie:
Tag(s):