maandag, 26. september 2011 - 19:18

Onderbezetting in de zorg een dagelijks probleem

Den Haag

Afgelopen zomer was er elke dag onderbezetting in de zorg. Dat stelt beroepsorganisatie NU'91 op basis van een speciaal meldpunt waar verpleegkundigen en verzorgers hun klachten over onderbezetting kwijt konden.

In die periode, van 21 juli tot half september, zijn 1050 meldingen binnengekomen uit het hele land en alle sectoren.

De meldingen gingen vooral over het feit dat met nog minder personeel of te onervaren/ongeschoolde krachten dezelfde zorg moest worden verleend. De onderbezetting tijdens de zomerperiode blijkt echter nog steeds het meest nijpend in de verpleegtehuizen en ziekenhuizen. Daarnaast geeft dit jaar een groei te zien van de meldingen uit de GGZ.

Klachten
Een greep uit de klachten die binnenkwamen bij het meldpunt:

-VVT: 18-jarige student toneelschool wil alles doen, maar geen mensen wassen. Dat was akkoord. Eerste taak: mevrouw X wassen, zonder enige begeleiding. Achteraf blijkt dat hij gedurende de hele periode voor het hele dagprogramma was ingeroosterd.
-Ziekenhuizen: Personeel in het ziekenhuis met een verpleegkundige achtergrond, maar al jaren in andere functies binnen het ziekenhuis werkzaam, mogen komen helpen als ze dat leuk vinden.
-GGZ: Enkele keren is het voorgekomen dat een afdeling onbemand bleef. Cliënten moesten terugvallen op personeel van een andere afdeling. Zelfs het 24-uursnummer voor ambulante patiënten was niet bereikbaar.
-GHZ: ‘We moeten onze tijd verdelen tussen twee woningen, zijn dus constant heen en weer aan het rennen. Chaos en stress.’

''Hoewel pijnlijk zichtbaar is onderbezetting in de zorg zeker niet een probleem dat alleen speelt tijdens de zomerperiode''. Om al deze problemen aan te pakken pleit NU’91 voor een betere scholing, dus kwaliteitspersoneel.

In het Convenant Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg is al een budget toegezegd voor onder andere 12.000 extra mensen. Waar NU’91 zich echter zorgen over maakt is of het daarvoor toegezegde geld werkelijk gebruikt gaat worden voor extra opleidingen en extra personeel en niet om de bestaande budgettekorten binnen de instellingen op te lossen.
Provincie:
Tag(s):