vrijdag, 11. november 2011 - 14:34

Onderscheiding voor homo-emancipatie krijgsmacht

Den Haag

De Stichting Homosexualiteit en Krijgsmacht (SHK) is vrijdag op de Prinses Julianakazerne in Den Haag onderscheiden met de eerste zogenoemde Junobel Award.

Zij kreeg deze eervolle prijs omdat ze zich al bijna 25 jaar onvermoeibaar inzet voor de sociale acceptatie van homoseksuelen in het leger.

De Junobel Award wordt voortaan jaarlijks uitgereikt aan een Nederlandse organisatie of individu “die een bijzondere nobele bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van leven, leren, spelen en werken”.

De uitreiking is een initiatief van JunoVation, onderdeel van JunoDiversity, een bureau dat zich richt op diversiteitsmanagement binnen organisaties en hen helpt bij het creëren van een veilige en stimulerende werkomgeving.

Kwaliteit
De SHK sleepte in 3 (leven, leren en werken) van de 4 categorieën de hoogste score in de wacht. Zo draagt de stichting bij aan een veilige werkomgeving waarin homoseksuelen, biseksuelen en transgenders zichzelf kunnen zijn en daardoor beter presteren. Sociale acceptatie, simpelweg jezelf kunnen zijn, betekent automatisch een hogere kwaliteit van leven.

Amerika
Ook internationaal zette de SHK zichzelf op de kaart. Zo adviseerde ze het Amerikaanse leger bij de afschaffing van het ‘don’t ask, don’t tell’ beleid. Dit woog, evenals de succesvolle alliantie met de militaire vakbond AFMP/FNV, deelname aan de Gay Pride en de krachtenbundeling met Pink Army, zwaar mee bij de stemmingsrondes.

Strijdbaar
Volgens directeur van JunoVation Christian Nyqvist is het onbenut laten van ‘divers’ talent anno 2011 geen optie. Voorzitter van de SHK, majoor Peter Kees Hamstra: “We hebben een lange en soms moeizame weg bewandeld. Dat ons werk door anderen wordt gezien en gewaardeerd is fantastisch. Ondanks de successen blijft het werk nog steeds hard nodig. Wij blijven strijdbaar omdat homorechten mensenrechten zijn.”
Provincie:
Tag(s):