woensdag, 2. maart 2011 - 17:15

Onderzoek Aziatische boktor Almere-Buiten afgerond

Almere

Het onderzoek naar aanleiding van de vondst van de Aziatische boktor half november vorig jaar in Almere, is afgerond. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) woensdag aan de Tweede Kamer.

In een straal van 100 meter rond de besmetting zijn bomen en struiken verwijderd en nader onderzocht. In totaal zijn er tien aangetaste bomen gevonden met dode en levende kevers, enkele levende larven en in totaal meer dan 60 uitvlieggaten.

Geen tekenen gevonden
In een straal van een kilometer rond de vondst zijn ruim 5500 bomen geïnspecteerd; daarbij zijn geen tekenen van de boktor gevonden. Daarnaast is er ook in verpakkingshout op het naastgelegen industrieterrein geen besmetting gevonden. Hiermee is het onderzoek afgerond.

Visuele inspectie blijft
Omdat de uitvlieggaten dateren uit de periode vanaf 2007 kun je aannemen dat in de jaren 2008 en 2009 nog kevers hebben rondgevlogen. Het gebied wordt daarom ook de komende jaren visueel geïnspecteerd op symptomen van de boktor. Ook mag snoeihout in een straal van 500 meter rond de vondst voorlopig uitsluitend met toestemming van de nVWA vervoerd worden.
Provincie:
Tag(s):