maandag, 3. januari 2011 - 10:41 Update: 08-07-2014 1:01

Onderzoek naar drinkgedrag studenten begonnen

Nijmegen

Ruim negenhonderd studenten uit het gehele land doen mee aan een groot langlopend onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen naar de ontwikkeling van drankgebruik bij studenten.

Onderzoekster Camen Voogt selecteerde hen uit de ruim vijfduizend aanmeldingen. Vanaf januari 2011 beantwoorden ze ruim een half jaar lang wekelijks een aantal vragen over hun gebruik en hun houding ten opzichte van alcohol. Het onderzoek is onderdeel van een grotere studie van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen.

Wekelijkse enquêtes
De studenten zijn tussen de 18 en 24 jaar oud en studeren aan een Nederlandse universiteit of HBO. Vanaf 10 januari tot en met 1 augustus 2011 ontvangen ze wekelijks een vragenlijst over hun drinkgedrag: in totaal 30 keer. Invullen zal niet meer dan vijf minuten in beslag nemen, met uitzondering van vier tot vijf keer, dan is de lijst langer. Begin november moeten ze nog een laatste aantal vragen beantwoorden, waarna - naar verwachting - eind december de resultaten bekend gemaakt kunnen worden.

Omdat de jongeren wekelijks vragen over hun alcoholgebruik invullen, beschikken de onderzoekers na afloop over gedetailleerde informatie over hoe het alcoholgebruik zich onder deze groep jongeren ontwikkelt, èn onder welke omstandigheden.

Behavioral Science Institute
Het onderzoek wordt verricht vanuit het Behavioral Science Institute van de Radboud Universiteit en sluit aan op eerder onderzoek naar de beginfasen van verslaving zoals roken, drinken, druggebruik en teveel eten, met name bij adolescenten.
Categorie:
Tag(s):