zaterdag, 16. juli 2011 - 9:27

Onderzoek zwembaden: toezicht op badgasten onvoldoende

Uit rapporten van provincies blijkt dat in veel zwembaden het toezicht op de badgasten onvoldoende is.

Ook heeft het personeel soms niet het vereiste EHBO-diploma of kan zelfs niet reddend zwemmen. Dit schrijft het AD zaterdag.

Provinciale ambtenaren gingen volgens de krant undercover langs zwembaden om te controleren. Zij constateerden een aantal misstanden.
Zo stelden zij in Noord-Holland vast dat er wel voldoende toezichthouders waren, maar dat deze vooral met elkaar aan het praten waren in plaats van het zwembad in de gaten te houden.

Voorzitter Ron Verroen van de Vereniging van Zwembadpersoneel zegt in de krant niet verbaasd te zijn. Hij komt regelmatig situaties tegen, waarbij personeel op een kluitje staat, terwijl het verspreid over het zwembad toezicht moet houden. Ook is er volgens hem vaak te weinig personeel, waardoor er delen van zwembaden zouden moeten worden afgesloten.

Volgens Consument & Veiligheid gebeuren er jaarlijks 5300 ongelukken in zwembaden. Maar zwembaden handelen ongelukken vaak intern af, daardoor worden niet alle ongelukken geregistreerd. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om zwemmers tot 19 jaar.

Tien jaar geleden riep de zwembadbranche het Keurmerk Veilig & Schoon in het leven. Van de ruim 1500 baden beschikken slechts 210 daarover.
Provincie:
Tag(s):