maandag, 14. maart 2011 - 21:27

Onthulling van het Moluks monument

Veere

Op 21 maart 1951 kwamen de eerste Molukse gezinnen aan in Nederland. Zij werden ondergebracht in diverse woonoorden waaronder in het kamp Westkapelle.

Anno 2011 zijn bijna alle barakken gesloopt. Daarom heeft de Provincie Zeeland samen met de gemeente Veere het initiatief genomen om een monument voor de Molukse gemeenschap te laten maken ter herinnering aan deze periode.

In samenspraak met de Molukse gemeenschap én het Centrum voor Beeldende Kunst Zeeland is de keuze voor het monument gevallen op een ontwerp van kunstenares Trinette Ledelay. Voorwaarde voor het ontwerp was dat het monument elementen moet bevatten van materialen uit het voormalige kamp. Dit heeft Trinette vorm gegeven door de stenen van de barakken van het voormalige woonkamp als gruis te gebruiken voor de letters in de sokkel van het beeld.

Doel van het monument is om de Molukse gemeenschap een fysieke plek te geven waar zij naar toe kunnen gaan om in rust het verleden te herdenken en het is vanuit de Provincie Zeeland en de gemeente Veere aangeboden als een positief gebaar voor de toekomst. Het gedenkteken staat op de zeedijk in Westkapelle, waar aan de ene kant van de dijk het voormalige kamp stond en aan de andere kant de zee ligt.

De onthulling van het Moluks monument zal op maandag 21 maart 2011plaatsvinden in Westkapelle. Commissaris van de Koningin in Zeeland, mevrouw Karla Peijs, zal het monument samen met voormalige bewoners van het kamp onthullen.
Provincie:
Tag(s):