woensdag, 7. september 2011 - 18:19

Onthulling Veteranenmonument

Beuningen

Veteranen hebben zich ingezet voor de vrijheid waarin wij vandaag de dag leven. De inzet van de Beuningse veteranen onder oorlogs- of daarmee vergelijkbare situaties waardeert en respecteert de gemeente Beuningen enorm.

Daarom is er een veteranenmonument ontworpen door Harrie Gerritz. Op zaterdag 17 september wordt het Veteranenmonument door burgemeester Zijlmans onthuld tegenover het gemeentehuis in Beuningen. Alle veteranen in de gemeente Beuningen zijn uitgenodigd om bij de onthulling aanwezig te zijn.

Burgemeester Zijlmans onthult het monument om 16.00 uur tegenover het gemeentehuis, aan het einde van de Pinksterbloemstraat. Voorafgaand aan de onthulling houdt Jos Weerts, plaatsvervangend directeur van het Veteraneninstituut, een toespraak.

In Beuningen wonen ongeveer 150 veteranen. Het monument is een eerbetoon aan hen. Een stoer, aards monument met een hoogte van 3,5 meter, met gevoelige contouren en gemaakt van gebeeldhouwde hardsteen uit verre landen. Het bestaat uit twee torenachtige vormen die door hun plaatsing, bovenin, de letter V vormen. De V van veteranen, vrede, vechten, victorie en vrijheid. Door de ronde gaten zijn de torenvormen niet meer compleet. Herinnert dit aan oorlogsgeweld of staan deze cirkelachtige gaten voor begrippen als de tijd, het vizier of een kompas?

Harrie Gerritz put zijn inspiratie uit het landschap van de grote rivieren in Nederland. In dit rivierenlandschap is hij opgegroeid en ook altijd blijven wonen. Hij noemt zichzelf het liefst een landschapsschilder. In zijn vroegere periode maakte hij monoprints en grafische werken in de ets- en zeefdruktechniek. Later is zijn aandacht verschoven naar schilderijen en sculpturen.

Jos Weerts werkt als hoofd van het Kennis- en onderzoekscentrum het Veteraneninstituut in Doorn. In deze functie is hij onder andere voorzitter van de Werkgroep GGZ veteranen. Daarvoor heeft hij meerdere functies bekleed in adviescommissies en werkgroepen op het gebied van beleid en zorg voor oorlogs- en geweldslachtoffers en verbetering van nazorgprogramma’s. Ook was hij vier jaar voorzitter van het Awards Nominations Committe van de International Society for Traumatic Stress Studies (ISTSS).

De Pinksterbloemstraat is nu nog een doodlopende straat. Het hek dat aan het einde van deze straat is nog gesloten. Met de plaatsing van het Veteranenmonument wordt dit een voetpad tussen de Van Heemstraweg en de Pinksterbloemstraat.
Provincie:
Tag(s):