woensdag, 17. augustus 2011 - 8:59

Ook hoog sterftecijfer meisjesinternaat Heel

Heel

Niet alleen in een jongensinternaat in Heel zijn begin jaren vijftig opvallend veel sterfgevallen geconstateerd, ook in het katholieke instituut Sint Anna voor verstandelijke gehandicapte meisjes was dat het geval. Dit meldt de Limburgse omroep L1 woensdag op basis van cijfers die de omroep opvroeg bij de voormalige gemeente Heel en Panheel.

In de jaren tussen 1952 en 1954 overleden bij Sint Anna 40 meisjes onder de 18 jaar. De meeste van hen waren jonger dan 12 jaar. In deze jaren overleden er meer jonge vrouwen in Sint Anna dan dat er mannen overleden in de katholieke psychiatrische inrichting Sint Joseph.

Maar het Openbaar Ministerie (OM) in Roermond ziet nog geen aanleiding voor onderzoek naar de hogere sterftecijfers bij het rooms-katholieke meisjesinternaat Sint Anna. Een woordvoerder van het OM laat weten dat het feit dat het aantal sterfgevallen tussen 1952 en 1954 hoger lag dan anders onvoldoende reden is voor een onderzoek. 'Je moet dat bezien in samenhang met andere informatie.'

Dinsdag liet het Openbaar Ministerie in Roermond weten wel een onderzoek te starten naar de dood van 34 jongens onder de 18 jaar, ondanks dat de zaken zijn verjaard. De commissie-Deetman ontdekte het hoge sterftecijfer tijdens archiefonderzoek.
Provincie:
Tag(s):