woensdag, 10. augustus 2011 - 16:34 Update: 08-07-2014 0:29

Opel Insignia volop vernieuwd qua motoren en premium kenmerken

Breda

Sinds zijn debuut is de Opel Insignia bekroond met meer dan 50 binnen- en buitenlandse onderscheidingen, waaronder de prestigieuze titel "Auto van het jaar".

Klanten bevestigden dit succes bij de critici: tot op heden vonden meer dan 400.000 exemplaren van Opels vlaggenschip een klant. Met de komst van nieuwe benzinemotoren en geavanceerde technologieën is de Insignia voor het modeljaar 2012 (productiestart net na de zomer) goed gewapend om dat succes voort te zetten. Prijzen beginnen bij 28.295 euro.

Nieuwe benzinemotor van 103 kW/140 pk
De nieuw ontwikkelde 1.4 ecoFLEX turbobenzinemotor is het resultaat van een compromisloze downsizing-strategie. In combinatie met de handgeschakelde zesversnellingsbak, Start/Stop-technologie, stuurbekrachtiging, aerodynamische platen onder de auto en 225/55 R 17 banden met lage rolweerstand is dit de zuinigste benzinemotor in het volledige middenklassesegment.

Door zijn lage verbruiks- en emissiewaarden is de Insignia niet alleen vriendelijk voor de portemonnee van de particulier, ook de leaserijder profiteert. De CO2-emissie van 132 g/km is namelijk goed voor het gereduceerde bijtellingstarief van 20 procent. Ook voor de Insignia Sports Tourer, met een CO2-emissie van 139 g/km, geldt dit voordeel.

Samen verlagen deze maatregelen het brandstofverbruik van de 1.4 turbo tot 5,7 liter per 100 kilometer in de 4-deursvariant; dat is twee liter minder dan de vroegere 1,8-liter versie die eveneens een maximumvermogen van 103 kW/ 140 pk ontwikkelde. De CO2-uitstoot is met 45 gram gedaald tot 134 gram per kilometer.

Zowel het verbruik als de CO2-emissie liggen dus 25 procent lager dan voorheen. Tegelijkertijd levert de zuinigste benzinemotor in zijn klasse een maximumkoppel van 200 Nm of bijna 15 procent meer dan zijn voorganger.

Met dit prestatiepotentieel accelereert de Insignia 1.4 turbo ecoFLEX van 0 naar 100 km/u in slechts 10,9 seconden, en bereikt hij een topsnelheid van 205 km/u. Opels topmodel met deze motorvariant is verkrijgbaar als 4-deursuitvoering of als Sports Tourer. Met 5,9 liter per 100 km en 139 g/km CO2 stelt de nieuwe krachtbron ook in het stationwagensegment de norm.

Eén van de verfijningen van de nieuwe aandrijflijn is de optimalisering van de overbrengingsverhoudingen, die een lager verbruik en een verbeterde hanteerbaarheid oplevert. De REPS (Rack Assist Electric Power Steering) elektrische stuurbekrachtiging, die voor het eerst op de Insignia wordt gebruikt, biedt extra comfort. Voortaan kunnen de stuureigenschappen van de auto nog flexibeler worden aangepast aan elke rijsituatie.

Een groot bijkomend voordeel van het REPS-systeem is de mogelijkheid tot brandstofbesparing en dus een vermindering van de CO2-uitstoot. Aangezien het systeem niet permanent afhankelijk is van een draaiende hydraulische servopomp, is de elektrische stuurbekrachtiging alleen actief wanneer het nodig is.
Categorie:
Tag(s):