dinsdag, 5. april 2011 - 22:18

Open huis Klein Soestdijk Veenhuizen

Veenhuizen

De deuren van Klein Soestdijk in Veenhuizen staan zondag 17 april open voor het publiek. Deskundigen zijn van 13.00 — 16.00 uur aanwezig om de belangstellende rond te leiden door deze voormalige directeurswoning die onlangs door Stichting Het Drentse Landschap volledig gerestaureerd is.

In 1859 nam het Rijk de kolonie Veenhuizen van de Maatschappij van Weldadigheid over. De Maatschappij zag letterlijk en figuurlijk geen brood meer in de gedwongen opnames. De overheid wilde een plek houden om flinke aantallen landlopers en bedelaars aan het maatschappelijk verkeer te onttrekken. Na de overname moest er het een en ander vertimmerd en gebouwd worden om de nieuwe ambtelijke organisatie onderdak te bieden in de Veenhuizer samenleving. Een van de eerste bouwactiviteiten was de dienstwoning voor de nieuwe hoofddirecteur. Meteen in 1859 begon men met de bouw van een royaal witgepleisterd woonhuis. Het statige pand met vleugels aan beide kanten kreeg symmetrische oprijlanen om voor de voordeur te kunnen voorrijden. De tuin liep door aan de overkant van de Kolonievaart. Al snel werd de directeurswoning door de inwoners Klein Soestdijk genoemd.

Klein Soestdijk is sinds eind 2009 in beheer van Het Drentse Landschap. Zij kon dit prachtige erfgoed verwerven mede dankzij steun van de Provincie Drenthe en de Nationale Postcode Loterij. Beide partijen ondersteunden ook de restauratie die daarnaast mede mogelijk werd gemaakt door de Europese Unie, de gemeente Noordenveld en eigen middelen van de stichting.

Stichting Het Drentse Landschap beheert in totaal ruim 8000 hectare natuur. In toenemende mate werpt stichting zich op als hoeder over het culturele erfgoed van Drenthe. Zij beheert naast talloze monumenten (zo’n 250 op 100 locaties), ook een groot deel van de hunebedden en de panden van het prachtige esdorp Orvelte.
Provincie:
Tag(s):