maandag, 6. juni 2011 - 10:43

Openbaar vervoer Amsterdam dinsdag plat

Amsterdam

Op dinsdag 7 juni houden de vakbonden een 24-uurs staking om actie te voeren tegen de voorgenomen openbare aanbesteding en de kabinetsbezuinigingen van 120 miljoen euro op het openbaar vervoer.

Vanaf 03.00 uur (7 juni) tot circa 01.00 uur (8 juni) rijden er geen trams, bussen en metro’s. Dit meldt het GVB op zijn site.

Medewerkers van het stadsvervoersbedrijf GVB in Amsterdam geven daarmee dinsdag de aftrap voor de vervolgacties in het stadsvervoer. Er komt ook een manifestatie bij de Stopera, zo meldt rtv Noord Holland. Daar zullen de medewerkers van het GVB, ondersteund door collega's van HTM uit Den Haag en RET uit Rotterdam, de Stadsregio Amsterdam oproepen om meer druk te zetten op het kabinet.

Het kabinet heeft plannen om het stadsvervoer verplicht aan te besteden én 120 miljoen euro te bezuinigen op het openbaar vervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De aanbesteding in combinatie met de bezuinigingen zullen dramatische gevolgen hebben voor het stadsvervoer.

De bezuinigingen in 2004, 160 miljard euro, hebben indertijd geen consequenties gehad voor de kwaliteit, maar verdere bezuinigingen leiden tot een verlies van arbeidsplaatsen en het schrappen van lijnen.

Nu staat er in Amsterdam al een verlies van bijna 1500 arbeidsplaatsen op het spel. Daarnaast zullen minstens 30 van de 44 buslijnen worden geschrapt, 6 van de 16 tramlijnen en 1 metrolijn.

Gevolgen staking
Er zullen in Amsterdam geen trams, bussen metro's rijden, maar de veren over het IJ varen volgens de normale dienstregeling en ook de stadsmobiel rijdt volgens de normale dienstregeling.
GVB Tickets & Info en GVB Servicepunt Arlandaweg zijn dinsdag de gehele dag gesloten.

De directie van GVB laat op zijn site weten het niet eens te zijn met de staking en het te betreuren dat de reiziger de hiervan dupe is.

Op 8 juni ligt het stadsvervoer in Den Haag 24 uur stil en op 9 juni in Rotterdam.
Provincie:
Tag(s):