dinsdag, 23. augustus 2011 - 15:30 Update: 08-07-2014 0:29

Opladen tijdens rijden is kans voor elektrische auto’s

Delft

Afstudeerder Swagat Chopra van de TU Delft heeft aangetoond dat contactloos opladen van elektrische auto’s, het bereik van die voertuigen aanzienlijk kan vergroten. Dit meldt de TU Delft dinsdag.

Het opladen kan in principe ook gebeuren terwijl de auto rijdt of bijvoorbeeld tijdens het wachten bij een stoplicht. Chopra presenteerde zijn onderzoek dinsdag.

Elektrische auto’s breken nog niet door. Dit heeft onder meer te maken met hun lange oplaadtijd, beperkte bereik, hoge prijs en met het gebrek aan oplaadinfrastructuur.

Contactloos opladen zou daar verandering in kunnen brengen. Contactloze overdracht van energie maakt het opladen makkelijker en veiliger.

Het opladen, bijvoorbeeld via een systeem met spoelen in de weg, kan ook gebeuren terwijl de auto rijdt, niet alleen als hij geparkeerd staat of bij een stoplicht moet wachten.

Swagat Chopra toonde in zijn afstudeeronderzoek, onder begeleiding van dr.ir. Pavol Bauer, aan dat deze manier opladen kan leiden tot een aanzienlijke verhoging van de actieradius. Hij baseerde dit op diverse case studies.

De student Elektrotechniek verdedigt zijn master-afstudeeropdracht op dinsdag 23 augustus. Zijn collega-student Long Lam studeert op dezelfde dag af. Hij heeft een praktisch toepasbaar model ontwikkeld dat de ‘gezondheidstoestand’ van Li-ion batterijen in elektrische auto’s kan schatten.

Dit is onder meer afhankelijk van het rijgedrag. Met zo’n model kunnen ontwerpers de levensduur van de batterij optimaliseren of kunnen lease-maatschappijen hun klanten laten afrekenen op basis van hun rijgedrag.

Het was nog onbekend hoe elektrische auto’s en hun batterijen zich op de lange termijn gedragen en wat hun restwaarde is. Daardoor gingen leasemaatschappijen veiligheidshalve altijd uit van het slechts denkbare afwaarderingscenario, wat leidde tot een hoge leaseprijs.

In het project Databox legde Long Lam tegelijk het rijgedrag en diverse batterij-eigenschappen vast bij elektrische auto’s die rondreden in Amsterdam en omgeving.
Categorie:
Tag(s):